Muziek
Op Mensenmaat

Wie is Marc Erkens?

Marc Erkens is een pianist die alleen maar kan spelen als hij eerst met zijn publiek kan babbelen om daarna met zijn vingers op het klavier te laten horen wat hij daarnet heeft zitten vertellen. Tja, je moet het meemaken om het helemaal te kunnen snappen.

Muziek dringt nu eenmaal dieper in ons door als we eerst onze oren spitsen. Bij tijd en wijl mag Marc dat ook op TV of op de radio doen en hij heeft er af en toe zelfs een prijs voor gekregen, zoals de ‘Klara Iedereen Klassiek-Prijs’ in 2016 en de Cultuurprijs van de gemeente Maasmechelen in 2017.

Veertig jaar lang heeft hij met hart en ziel lesgegeven aan de LUCA School of Arts in Leuven, het voormalige Lemmensinstituut, en daar is hij nu nog steeds niet weg te slaan. Doodeenvoudig omdat het daar geweldig is.

Op het ogenblik toert Marc Erkens met vijf programma’s.

U moet het echt gezien (en vooral gehoord) hebben om het te begrijpen. Een videofragment als voorproefje?

Voorstellingen

Iedere voorstelling is avondvullend gedacht en duurt dus 90 tot 100 minuten. De lengte van elk programma is echter flexibel opgevat zodat de duurtijd op verzoek kan worden aangepast zonder de rode draad in de voorstelling te verliezen.

Eén mens, één piano. Meer is er niet nodig om achter de muziek te gaan luisteren. Hoe gaan we eigenlijk met muziek om? Zijn er echt mensen die niets om muziek geven? Waarom vinden we sommige muziek geweldig en zegt andere muziek ons helemaal niets? Hoe zit muziek eigenlijk in elkaar ? Bestaat er wel zoiets als slechte muziek? Drukt muziek gevoelens uit? Of heeft ze het over nog iets anders?

Op deze en andere vragen over muziek krijg je op anderhalf uur tijd leerrijke, vermakelijke, houtsnijdende, grappige, beklijvende en in ieder geval rake antwoorden.

De liefde.

Zonder twijfel het meest bezongen onderwerp in de muziek. En of je nu luistert naar de nocturne die Frédérick Chopin schreef voor zijn Poolse geliefde in Parijs, of naar ‘Ik ben zo eenzaam zonder jou’ van Will Tura of naar ‘Maria’ uit Leonard Bernsteins ‘West-Side Story’, altijd hoor je in die muziek zowel een overweldigend verlangen als een innige tederheid die je doet smelten.

Benieuwd wat ik bedoel? Kom dan mee luisteren.

Kunnen we samen gelijk even glimlachen want als het mis loopt, dan hoor je dat namelijk ook aan de melodie. En tot slot is er ook nog muziek over liefdes waarin we werkelijk kampioen kunnen zijn omdat ze onvoorwaardelijk standhouden, helemaal anders dan die hierboven.

Heb je je al eens afgevraagd hoe het meestal komt dat je op het puntje van je stoel naar een spannende of dramatische scene in een film zit te kijken? Of waarom je zo vertederd wordt door een romantische kus op het scherm?

Ik ga het je verklappen: dat ligt bijna altijd aan de muziek.

Filmmuziek bespeelt onze emoties alsof ze registers zijn in een orgel. En dat kan je horen in deze voorstelling waarin een tipje van de magische sluier wordt gelicht maar waarin je ook voluit mag genieten van iconische, nostalgische en poëtische klanken die regelrecht naar je hart gaan.

Een film voor je oren, kortom.

In feite is een kunstenaar alleen maar echt geloofwaardig als hij het onomwonden eerlijk over zichzelf heeft in zijn werk. Dat betoog vervolgens kunnen en willen volgen lukt alleen als het in verschijningsvorm en expressiviteit strookt met ons verwachtingspatroon. En dat is afhankelijk van wanneer en waar wij leven en luisteren. Beethovens tijdgenoten hoorden in zijn muziek andere dingen dan wij, vandaag, op zijn 250ste verjaardag. Het ongelooflijke daarbij is dat Beethovens muziek in al die jaren helemaal niets aan zeggingskracht en scherpte verloren heeft. Integendeel. Ze laat ons adembenemend horen wie hij was en daarmee tegelijk wie wij werkelijk van binnen zijn, want dat is nu eenmaal een eigenschap van tijdloze muziek. En, kijk, dat wil ik u komen vertellen.

Het wonderlijke talent en de klassieke inspiratie van Freddy Mercury. Hoe Queen de opera opnieuw uitvond en van muziek een jubelend pamflet maakte. Een verbazende ontdekkingstocht naar de muziek van Queen en Freddy Mercury met Marc Erkens aan de piano.

Contact

Tel:

+32 470 85 54 30

 

Email:

marc.laurent.erkens@gmail.com

Menu

Privacy Policy | Copyright © – Design By Polle Vanhoof

Contact

Menu

Privacy Policy | Copyright © – Design By Polle Vanhoof